πως να στηρίξω τα παιδιά σε ενδεχόμενη κρίση

Πως να στηρίξω τα παιδιά σε ενδεχόμενη κρίση

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει έντονο το ενδιαφέρον των ειδικών που ασχολούνται με παιδιά για να μπορέσουν να τα θωρακίσουν σε μία ενδεχόμενη κρίση. Πως άραγε μπορώ να στηρίξω τα παιδιά;

Οι σχολικές κοινότητες είναι τα πρώτα πλαίσια που πρέπει να δώσουν έμφαση οι ειδικοί για να προλάβουν μια ενδεχόμενη κρίση.

Έμφαση των σχολικών μονάδων στη διαχείριση κρίσεων

Άρα,  έμφαση έχει δοθεί στην πρόληψη και την προετοιμασία των σχολικών κοινοτήτων για την διαχείριση των κρίσεων στο σχολικό πλαίσιο με ποικίλες και πολυεπίπεδες παρεμβάσεις αλλά και στην εκπαίδευση των στελεχών της εκπαίδευσης για να επιτευχθεί κάθε βέλτιστο αποτέλεσμα.

Όταν αναφέρουμε τον όρο κρίση μας έρχονται στον νου πολλές διαστάσεις του. Σε ατομικό επίπεδο μπορούμε να μιλάμε για κρίση στον γάμο, για επαγγελματική κρίση όσο και για κρίση στις διαπροσωπικές μας σχέσεις.

Υπάρχουν από την άλλη πλευρά κρίσεις που συμβαίνουν σε συλλογικό επίπεδο. Μια τέτοια κρίση είναι η οικονομική , η κοινωνική κρίση ή η κρίση στις σχέσεις μεταξύ των κρατών.

Η διαχείριση των κρίσεων που πρέπει να κάνουν στα σχολικά πλαίσια αφορά συνήθως κάθε διαδικασία που γίνεται μετά από καταστροφικά γεγονότα. Τέτοια μπορεί να είναι οι σεισμοί, οι πυρκαγιές ή δυστυχήματα σε σχολικές εκδρομές.

  

οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την στήριξη των παιδιών στην προσχολική ηλικία περιλαμβάνουν αρχικά τον καθησυχασμό όπως επίσης και την φυσική επαφή

Συμβουλές για τη στήριξη των νηπίων σε ενδεχόμενη κρίση

Οι βασικές κατευθυντήριες γραμμές για την στήριξη των παιδιών σε μία ενδεχόμενη κρίση στην προσχολική ηλικία περιλαμβάνουν αρχικά τον καθησυχασμό όπως επίσης και την φυσική επαφή.

Έτσι, τα άτομα που φροντίζουν τα παιδιά αυτά πρέπει να τα χαϊδεύουν , να τους κρατάνε το χέρι και να ακολουθούν μια ρουτίνα που είναι καθησυχαστική για τα παιδιά.

Επιτρέπουμε ως γονείς να κοιμηθεί περιστασιακά το παιδί μαζί μας και προσπαθούμε να ενισχύσουμε την εκφραστικότητά του μέσω του παιχνιδιού.

Βοηθάμε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του με κάθε τρόπο και αν δεν μπορούμε να επιτύχουμε τίποτα από τα παραπάνω, αναζητούμε την βοήθεια του ειδικού.

Στις περιπτώσεις που το παιδί βρίσκεται ηλικιακά στην σχολική του περίοδο τότε παρέχουμε αυξημένη προσοχή και προσπαθούμε να το φροντίσουμε συνέχεια.

Κάνουμε μια προσωρινή μείωση των απαιτήσεων που έχουμε για αυτό τόσο σε σχέση με την σχολική του επίδοση όσο και για τις εξωσχολικές του δραστηριότητες.

Ενθαρρύνουμε κάθε μορφής λεκτική έκφραση σχετικά με τα συναισθήματα και παρέχουμε σε αυτά τα παιδιά δομημένες ευκαιρίες.

Επιπρόσθετα, κάνουμε πρακτική σε κανόνες ασφαλείας και δίνουμε την ευκαιρία στο παιδί να συμμετέχει σε λιγότερο απαιτητικές δραστηριότητες στο σπίτι.

Δίνουμε την δυνατότητα στο παιδί να εκφραστεί μέσω του παιχνιδιού για να κατανοήσουμε τα συναισθήματά του.

Περισσότερες πληροφορίες για το παιχνίδι μπορείς να βρεις παρακάτω:

Όλα τα παραπάνω μέτρα δύναται να δώσουν στο παιδί την αίσθηση της ανάκτησης ελέγχου σε κάποιο βαθμό που αυτό είναι δυνατό σε μία ενδεχόμενη κρίση.

Συμβουλές για τη στήριξη των εφήβων σε ενδεχόμενη κρίση

Προκειμένου να στηρίξουμε αποτελεσματικά τα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία , καλό είναι να τα ενθαρρύνουμε να συζητούνε τις εμπειρίες τους με τους συνομηλίκους τους ή με την οικογένειά τους.

Χρήσιμο κατά την διάρκεια της κρίσης και λίγο μετά είναι να μειωθούν οι προσδοκίες για τις επιδόσεις στο σχολείο και στις δραστηριότητες που έχει αναλάβει.

Πρέπει ο έφηβος να συμμετέχει σε κάθε διαδικασία που αφορά την αναπροσαρμογή της ζωής του και να αναμειγνύεται σε κοινωνικές δραστηριότητες.

Για να ανακουφίσουμε ένα παιδί αυτής της ηλικίας πρέπει να του δείξουμε αυξημένο ενδιαφέρον και να το εμψυχώσουμε.

Για να μάθεις περισσότερα για την Εφηβεία , κάνε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο

Οι τακτικές που περιγράφηκαν παραπάνω προτείνουν τρόπους για να στηρίξουμε ένα παιδί που βρίσκεται κατά την διάρκεια μια κρίσης στην ζωή του.

Αν τα συμπτώματα της κρίσης εκδηλώνονται σε ένα παιδί για μεγάλο χρονικό διάστημα  και η ένταση των συμπτωμάτων είναι αμείωτη ή αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου τότε υπάρχει ένδειξη σοβαρότερης δυσλειτουργίας που, ενδεχομένως, απαιτεί την παροχή εξειδικευμένης βοήθειας.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να γνωρίζεις ότι κάθε παιδί αντιδρά διαφορετικά στην κάθε κρίση.

Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τις αντιδράσεις παρακάτω:

Μπορείς να διαβάσεις επίσης γενικότερες πληροφορίες για την κρίση στην ζωή μας:

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *