fantastikos filos

Φανταστικός Φίλος. Χρήσιμες Πληροφορίες

Αν έχετε ακούσει το παιδί σας να μιλάει σε κάποιον ενώ είναι μόνο του στο δωμάτιό του, δεν είστε μόνοι. Σε αντίθεση με ό,τι θα ήθελαν να πιστεύετε πολλές ταινίες τρόμου του Χόλυγουντ, οι φανταστικοί φίλοι είναι απίστευτα συνηθισμένοι και αποτελούν απολύτως φυσιολογικό μέρος της πρώιμης παιδικής ανάπτυξης.

Στην πορεία της ανάπτυξής τους, τα παιδιά αναζητούν και αναπτύσσουν διάφορες δεξιότητες και ικανότητες, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας του δικού τους κόσμου. Ένας σημαντικός σύντροφος σε αυτόν τον ταξίδι ανάπτυξης είναι ο “Φανταστικός Φίλος,” ένας φανταστικός σύντροφος που δημιουργείται από το παιδί μέσα από τη φαντασία του.

Τι είναι ο φανταστικός φίλος;

Ο φανταστικός φίλος είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας που δημιουργείται από ένα παιδί μέσα από την φαντασία του. Μπορεί να είναι ένας φανταστικός φίλος, ένας αόρατος φίλος, ένα κουκλάκι ή οποιαδήποτε άλλη μορφή που θεωρείται απολύτως πραγματική από το παιδί. Ο φανταστικός φίλος είναι μια δημιουργία του παιδιού και συχνά έχει τα χαρακτηριστικά που το παιδί επιθυμεί στον φίλο του.

Οι Φανταστικοί Φίλοι προσφέρουν πολλά οφέλη στα παιδιά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας

  1. Ενθαρρύνει τη δημιουργικότητα και την ηγεσία.

 Δεν είναι μυστικό ότι τα μικρά παιδιά έχουν άφθονη ενέργεια και συχνά εκθέτουν τη δημιουργικότητά τους. Οι φανταστικοί φίλοι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Όχι μόνο έχουν φτιάξει έναν νέο συμπαίκτη, αλλά μπορεί επίσης να φανταστούν παιχνίδια για να παίξουν οι δυο τους μαζί. Επιτρέπει στο παιδί σας να εξασκήσει ηγετικές δεξιότητες και να είναι εφευρετικό με τα πράγματα που κάνει. Είναι μια καλή πρόβα για αλληλεπίδραση στην πραγματική ζωή.

2. Καλύπτει μια συναισθηματική ανάγκη.

Οι φανταστικοί φίλοι μπορεί να κρατούν το παιδί απασχολημένο αν βαριέται ή είναι μοναχικό. Ακόμα κι αν το παιδί σας έχει αδέρφια, το να έχει έναν φανταστικό φίλο μπορεί να προσφέρει κάποιο επίπεδο ελέγχου στα παιχνίδια που παίζονται, ποιανού είναι η σειρά και πολλά άλλα. Ένα παιδί μπορεί να επινοήσει την «τέλεια οντότητα».

 Μερικές φορές οι φανταστικοί φίλοι «εμφανίζονται» όταν ένα παιδί περνάει μια στρεσογόνα κατάσταση όπως η μετακόμιση σε μια νέα πόλη. Ενώ δεν μπορούν να ελέγξουν την μεταβαλλόμενη κατάσταση γύρω τους, μπορούν να ελέγξουν τον φανταστικό τους φίλο. Επιπλέον, οι φανταστικοί φίλοι παρέχουν ένα εξαιρετικό σύστημα υποστήριξης για το μικρό σας, καθώς είναι πάντα κοντά και δεν κρίνουν.

fantastikos filow

3.Συντροφιά

 Οι φανταστικοί φίλοι παρέχουν στα παιδιά την αίσθηση της συντροφιάς. Αυτή η φανταστική φιγούρα είναι πάντα εκεί για να ακούσει, να παίξει και να μοιραστεί τη ζωή του παιδιού.

4.Προετοιμασία για την κοινωνικοποίηση

 Οι φανταστικοί φίλοι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες και να εκπαιδεύσουν τον εαυτό τους για την αλληλεπίδραση με άλλα παιδιά και ενήλικες. Αυτό γίνεται ασκώντας τον κοινωνικό ρόλο του φίλου.

5.Αντιμετώπιση των συναισθημάτων

Οι φανταστικοί φίλοι μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να αντιμετωπίσουν διάφορα συναισθηματικά ζητήματα. Οι παιδικές φαντασίες μπορούν να λειτουργήσουν ως ένας ασφαλής τρόπος για να εξερευνήσουν και να εκφράσουν συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός και η ανησυχία.

6.Δημιουργία ταυτότητας

 Ο φανταστικός φίλος μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να αναπτύξουν την ταυτότητά τους. Καθώς δημιουργούν και αλληλοεπιδρούν με τον φανταστικό φίλο, μπορεί να εξερευνήσουν τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα και την προσωπικότητά τους.

Είναι φυσιολογικό να έχουν τα παιδιά φανταστικούς φίλους;

Εκτός από το ότι είναι φυσιολογικό, οι μελέτες έχουν επίσης βρει ότι τα παιδιά με φανταστικούς φίλους έχουν υψηλότερη συναισθηματική κατανόηση, καθώς και σημαντική ανάπτυξη στην εσωτερική ομιλία και τη γνώση.

Πόσο διαρκεί ένας φανταστικός φίλος;

Το ηλικιακό εύρος για να έχεις έναν φανταστικό φίλο είναι μεγάλο. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2005 από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, οι φανταστικοί φίλοι εμφανίζονται συχνά γύρω στην ηλικία των 4 ετών και μπορούν να διαρκέσουν μέχρι τη σχολική ηλικία, περίπου 9 ετών. Να θυμόμαστε ως γονείς ότι οι περισσότερες φανταστικές φιλίες εξασθενούν καθώς το παιδί ενδιαφέρεται περισσότερο και επενδύει στο να έχει μια πραγματική κοινωνική ομάδα συνομηλίκων.

Πώς να αντιδράσετε στους φανταστικούς φίλους του παιδιού σας;

Αν και μπορεί να είναι ανησυχητικό να παρακολουθείτε το μικρό σας να μιλάει σε κάποιον που δεν είναι εκεί, είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τη δημιουργικότητά του. Συμβουλεύουμε τους γονείς να μην ανησυχούν ή να μην τονίζουν υπερβολικά τους φανταστικούς φίλους. Αντίθετα, κάντε ερωτήσεις σχετικά με αυτά και δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να μιλήσει για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Μπορεί να προβάλλουν τους φόβους ή τα άγχη τους στον «φίλο». Είναι σοφό για τους γονείς να ακούν και να παρατηρούν την αλληλεπίδραση που συμβαίνει.

Πότε οι φανταστικοί φίλοι υποδεικνύουν πρόβλημα;

Οι φανταστικοί φίλοι υποδεικνύουν πρόβλημα μόνο εάν το παιδί σας τους χρησιμοποιεί για να αντικαταστήσει την κοινωνική αλληλεπίδραση στην πραγματική ζωή. Για παράδειγμα, αν το παιδί σας προτιμά να παίζει με τον φανταστικό του φίλο και όχι με τους συνομηλίκους του ή χρησιμοποιεί τον φανταστικό του φίλο για να μιλήσει και να ενεργήσει για λογαριασμό του, αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα πρόβλημα.

Όπως και άλλες αναπτυξιακές φάσεις, καθώς το παιδί μεγαλώνει, η φάση των φανταστικών φίλων θα εξαφανιστεί τελικά. Όλα τα παιδιά αναπτύσσονται με τη δική τους ταχύτητα και όλα τα παιδιά αποχαιρετούν τους φανταστικούς τους φίλους με τον δικό τους ρυθμό. Εάν τους αναγκάσετε να το κάνουν πριν είναι έτοιμοι, μπορεί να κάνετε περισσότερο κακό παρά καλό για την ανάπτυξή τους.

Τι θα ήθελα να θυμάστε

Ο φανταστικός φίλος είναι ένας σημαντικός σύντροφος για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Αυτή η φανταστική φιγούρα προσφέρει συντροφιά, εκφραστική εξάσκηση, κοινωνικές δεξιότητες, συμβουλές για τη διαχείριση συναισθημάτων και την ανάπτυξη ταυτότητας. Σε όλα αυτά τα επίπεδα, ο φανταστικός φίλος είναι ένας πολύτιμος σύντροφος που βοηθά τα παιδιά να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της παιδικής ηλικίας.

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *